Καλέστε μας:
2310 402675
Θεσσαλονίκη
210 3314829 Αθήνα

Seagate Data Recovery

Πληροφορίες

Ανάκτηση δεδομένων SeagateH Seagate είναι μία εκ των μεγαλύτερων και παλαιότερων βιομηχανιών κατασκευής σκληρών δίσκων. Η εταιρεία δυνάμωσε σημαντικά όταν αγόρασε για περίπου 2 δισεκατομμύρια δολλάρια την ανταγωνίστρια Maxtor το 2006, ενώ το 2012 αγόρασε και τη Samsung. Οι δίσκοι Samsung πλέον φέρουν το λογότυπο της Seagate (παρόλα αυτά η τεχνολογία και η αρχιτεκτονική εξακολουθούν να είναι Samsung).

Η δίσκοι της σειράς **DM** (οικογένειας Grenada κλπ, πχ. ST3000DM001, ST2000DM001 κλπ) θεωρούνται από τις πιο κακές ποιοτικά οικογένειες δίσκων. Τα μηχανικά τους μέρη (οι κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής) είναι κακής ποιότητας, το υλικό των platter φθίνει γρήγορα με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι επιφάνειες των δεδομένων, ενώ οι δίσκοι παρουσιάζουν πολλά προβλήματα με το Firmware τους.

Oι σκληροί δίσκοι Barracuda 7200.11 & 7200.12, και ιδίως οι ST31000340AS & ST3500320AS παθαίνουν βλάβες σε ξέφρενους ρυθμούς και προκαλούν οργή στους πιστούς οπαδούς της εταιρείας. Ένα σφάλμα στον μικροκώδικα του firmware των δίσκων αυτών, που προκαλεί το περιβόητο "Bricking", εμφανίστηκε σε αυτούς τους δίσκους κάπου στα τέλη του 2008 και η εταιρεία ανακάλεσε πίσω τη σειρά αυτή των δίσκων. Ήταν όμως αργά καθώς εκατομμύρια κομμάτια είχαν πουληθεί στην παγκόσμια αγορά (λόγω και της καλής τιμής τους) με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Ο δίσκος δουλεύει φυσιολογικά, όταν μετά από κάποιο reboot που θα κάνετε ο δίσκος θα κλειδώσει και δεν θα αναγνωρίζεται από τον υπολογιστή σας (ούτε από το BIOS). Με άλλα λόγια, ο δίσκος παίρνει ρεύμα, κάνει spin up, αλλά δεν αναγνωρίζεται. Στη Northwind έχουμε λύση για αυτό το πρόβλημα και μπορούμε να το λύσουμε χωρίς να απαιτείται το άνοιγμα του δίσκου (διατηρείται η εγγύησή του).

Τυπικά σφάλματα των δίσκων Seagate περιλαμβάνουν:

Seagate Momentus - παθαίνει πρόωρη φθορά της επιφάνειας
Seagate U Series - συχνά σφάλματα στο μοτέρ
Seagate Cheetah - συχνά σφάλματα στο firmware
Ανάκτηση δεδομένων σκληρών δίσκωνSeagate Barracuda - συχνά προβλήματα στο firmware, στο μοτέρ και στις κεφαλές.

Οι δίσκοι Seagate είναι ευάλωτοι σε αυξομειώσεις τις τάσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις το τμήμα του δίσκου που χτυπάει είναι η πλακέτα του. Η πλακέτα αυτή περιέχει μοναδικά δεδομένα για κάθε δίσκο, κάτι που σημαίνει ότι πολύ σπάνια απλώς θα αλλάξετε την πλακέτα και ο δίσκος θα ξαναλειτουργήσει. Χρειάζεται μεταφορά αυτών των μοναδικών δεδομένων από τον πάσχοντα στον δότη προκειμένου ο δίσκος να αναγνωρίσει την ταυτότητά του και να λειτουργήσει κανονικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις το chip του μοτέρ καίγεται (SMOOTH chip). Αν συμβεί αυτό, τότε ο υπολογιστής σας θα κάνει τερματισμό, θα παρατηρήσετε μυρωδιά καμμένου και όταν ξαναξεκινήσετε τον υπολογιστή, ο δίσκος δεν θα ξεκινάει καθόλου.

Αυτή η περίπτωση, όπου ο δίσκος δεν ξεκινάει καθόλου, μπορεί να σημαίνει και κολλημένο μοτέρ ή καταστροφή Ανάκτηση δεδομένων σκληρών δίσκωνστην επιφάνεια των platter. Ανάκτηση δεδομένων σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει μόνο αν ανοιχτεί ο δίσκος στο clean room και εργαστούμε στο εσωτερικό του.

Τέλος, ένα κλασικό πρόβλημα των δίσκων αυτών (όπως και όλων των άλλων δίσκων, όλων των κατασκευαστών) είναι αυτό των Bad Sectors. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τα platter στα οποία γράφονται τα δεδομένα αρχίζουν να φθείρονται ("degradation") και εμφανίζονται bad sectors. Όταν ο δίσκος προσπαθεί να διαβάσει τέτοια τμήματα της επιφάνειας, μπορεί να "παγώσει" την λειτουργεία του, ή να ακούγονται περίεργοι θόρυβοι όπως "scratching", ελαφριά ticks ή και ηχηροί θόρυβοι. Μόλις ο δίσκος αρχίσει να εμφανίζει τέτοια συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό να σταματήσετε αμέσως τη λειτουργία του και να μας τον στείλετε για δωρεάν διάγνωση. Οποιαδήποτε περαιτέρω απόπειρα κάνετε, θα προστεθεί στα προβλήματα που έχει ήδη ο δίσκος και θα μειώσετε τον αριθμό των ανακτήσιμων δεδομένων. Στο εργαστήριο της η Northwind χρησιμοποιεί ακριβά εργαλεία κλωνοποίησης τα οποία έχουν την δυνατότητα να παρακάμψουν τα κατεστραμμένα τμήματα της επιφάνειας και να διαβάσουν τα υγιή δεδομένα. Αυτή είναι συνήθως η μόνη μέθοδος μέσω της οποίας είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από δίσκους Seagate.

Find us

WD Trusted Partners

Συχνές Ερωτήσεις

  • για Σκληρούς Δίσκους >

    Συχνές ερωτήσεις για την ανάκτηση δεδομένων σκληρών δίσκων Ο δίσκος μου χτύπησε!! Τι να κάνω? Αν διαπιστώσετε πρόβλημα στο μέσο Read More
  • για συστήματα RAID >

    Συχνές ερωτήσεις για την ανάκτηση δεδομένων συστημάτων RAID Το σύστημα RAID / NAS Box σταμάτησε να λειτουργεί. Τι να κάνω? Αν Read More
  • για USB & Memory Stick >

    Συχνές ερωτήσεις για την ανάκτηση δεδομένων USB Stick & Καρτών Μνήμης Το USB Stick / Η κάρτα μνήμης δεν αναγνωρίζεται. Τι Read More
  • 1