Καλέστε μας:
2310 402675
Θεσσαλονίκη
210 3314829 Αθήνα

Seagate Δίσκοι Ανάκτηση Δεδομένων

ανακτηση δεδομενων απο δισκο seagateH Seagate είναι μία εκ των μεγαλύτερων και παλαιότερων βιομηχανιών κατασκευής σκληρών δίσκων. Η εταιρεία δυνάμωσε σημαντικά όταν αγόρασε για περίπου 2 δισεκατομμύρια δολλάρια την ανταγωνίστρια Maxtor το 2006, ενώ το 2012 αγόρασε και τη Samsung. Οι δίσκοι Samsung πλέον φέρουν το λογότυπο της Seagate (παρόλα αυτά η τεχνολογία και η αρχιτεκτονική εξακολουθούν να είναι Samsung).

Η δίσκοι της σειράς **DM** (οικογένειας Grenada κλπ, πχ. ST3000DM001, ST2000DM001 κλπ) θεωρούνται από τις πιο κακές ποιοτικά οικογένειες δίσκων. Τα μηχανικά τους μέρη (οι κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής) είναι κακής ποιότητας, το υλικό των platter φθίνει γρήγορα με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι επιφάνειες στις οποίες γράφονται τα δεδομένα, ενώ οι δίσκοι παρουσιάζουν πολλά προβλήματα και στο Firmware τους.

Επίσης, οι δίσκοι της σειράς **LM035 και **LM007 (συνήθως σε 1ΤΒ και 2ΤΒ αντίστοιχα πχ. ST1000LM035 και ST2000LM007) καθώς και οι εξωτερικοί δίσκοι με το λογότυπο της Maxtor αλλά και άλλοι, ανήκουν στην οικογένεια Rosewood και αποτελούν μία από τις πιο κακές ποιοτικά σειρές σκληρών δίσκων της εταιρίας. Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι λόγω και της προσιτής τιμής τους. Οι δίσκοι αυτοί, αν και ιδιαίτερα γρήγοροι στη λειτουργία τους, έχουν προβλήματα που σχετίζονται με την επιφάνεια των δεδομένων και είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε βλάβες στην επιφάνεια οι οποίες συνήθως είναι ολοκληρωτικές και καθιστούν τους δίσκους μη-ανακτήσιμους. 

Ένα ακόμα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην ανάκτηση δεδομένων των σκληρών δίσκων Seagate είναι το γεγονός ότι η κατασκευάστρια από το 2015 και μετά, κλειδώνει την πρόσβαση στον εσωτερικό μικροκώδικα του δίσκου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση σ' αυτό και επομένως πολλές φορές η ανάκτηση θα είναι αδύνατη. Η Northwind Data Recovery, με την αρωγή του GDRA (Global Data Recovery Alliance -- της παγκόσμιας συμμαχίας για την ανάκτηση δεδομένων -- μία κλειστή ομάδα με τους καλύτερους μηχανικούς ανάκτησης δεδομένων του κόσμου), καταφέραμε και έχουμε δημιουργήσει δικό μας λογισμικό το οποίο μας επιτρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση στον εσωτερικό μικροκώδικα των δίσκων. 

Oι σκληροί δίσκοι Barracuda 7200.11 & 7200.12, και ιδίως οι ST31000340AS & ST3500320AS παθαίνουν βλάβες σε ξέφρενους ρυθμούς και προκαλούν οργή στους πιστούς οπαδούς της εταιρίας. Ένα σφάλμα στον μικροκώδικα του firmware των δίσκων αυτών, που προκαλεί το περιβόητο "Bricking", εμφανίστηκε σε αυτούς τους δίσκους κάπου στα τέλη του 2008 και η εταιρεία ανακάλεσε πίσω τη σειρά αυτή των δίσκων. Ήταν όμως αργά καθώς εκατομμύρια κομμάτια είχαν πουληθεί στην παγκόσμια αγορά (λόγω και της καλής τιμής τους) με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Ο δίσκος δουλεύει φυσιολογικά, όταν μετά από κάποιο reboot που θα κάνετε ο δίσκος θα κλειδώσει και δεν θα αναγνωρίζεται από τον υπολογιστή σας (ούτε από το BIOS). Με άλλα λόγια, ο δίσκος παίρνει ρεύμα, κάνει spin up, αλλά δεν αναγνωρίζεται. Στη Northwind έχουμε λύση για αυτό το πρόβλημα και μπορούμε να το λύσουμε χωρίς να απαιτείται το άνοιγμα του δίσκου (διατηρείται η εγγύησή του).

ανακτηση αρχειων απο σκληρο δισκο seagateΤυπικά σφάλματα των δίσκων Seagate περιλαμβάνουν:

Seagate Momentus - παθαίνει πρόωρη φθορά της επιφάνειας
Seagate U Series - συχνά σφάλματα στο μοτέρ
Seagate Cheetah - συχνά σφάλματα στο firmware
Seagate Barracuda - συχνά προβλήματα στο firmware, στο μοτέρ και στις κεφαλές.
Seagate Rosewood - συχνά προβλήματα στις κεφαλές, στην επιφάνεια, στο firmware + πολύ συχνό stiction

Οι δίσκοι Seagate είναι ευάλωτοι σε αυξομειώσεις της τάσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις το τμήμα του δίσκου που χτυπάει είναι η πλακέτα του. Η πλακέτα αυτή περιέχει μοναδικά δεδομένα για κάθε δίσκο, κάτι που σημαίνει ότι πολύ σπάνια απλώς θα αλλάξετε την πλακέτα και ο δίσκος θα ξαναλειτουργήσει. Χρειάζεται μεταφορά αυτών των μοναδικών δεδομένων από τον πάσχοντα στον δότη προκειμένου ο δίσκος να αναγνωρίσει την ταυτότητά του και να λειτουργήσει κανονικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις το chip του μοτέρ καίγεται (SMOOTH chip). Αν συμβεί αυτό, τότε ο υπολογιστής σας θα κάνει τερματισμό, θα παρατηρήσετε μυρωδιά καμμένου και όταν ξαναξεκινήσετε τον υπολογιστή, ο δίσκος δεν θα ξεκινάει καθόλου.

Αυτή η περίπτωση, όπου ο δίσκος δεν ξεκινάει καθόλου, μπορεί να σημαίνει και κολλημένο μοτέρ ή καταστροφή στην επιφάνεια των platter. Ανάκτηση δεδομένων σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει μόνο αν ανοιχτεί ο δίσκος στο clean room και εργαστούμε στο εσωτερικό του.

 Στους σκληρούς δίσκους Seagate είναι πιθανό οι κεφαλές να χτυπάνε από το ξεκίνημα (ακούστε ήχους από τέτοια τυπικά σφάλματα Seagate σκληρών δίσκων).

Seagate Δίσκοι Ανάκτηση Δεδομένων

επισκευή σκληρού δίσκου seagateΤέλος, ένα κλασικό πρόβλημα των δίσκων αυτών (όπως και όλων των άλλων δίσκων, όλων των κατασκευαστών) είναι αυτό των Bad Sectors. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τα platter στα οποία γράφονται τα δεδομένα αρχίζουν να φθείρονται ("degradation") και εμφανίζονται bad sectors. Όταν ο δίσκος προσπαθεί να διαβάσει τέτοια τμήματα της επιφάνειας, μπορεί να "παγώσει" την λειτουργία του, ή να ακούγονται περίεργοι θόρυβοι όπως "scratching", ελαφριά ticks ή και ηχηροί θόρυβοι. Μόλις ο δίσκος αρχίσει να εμφανίζει τέτοια συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό να σταματήσετε αμέσως τη λειτουργία του και να μας τον στείλετε για δωρεάν διάγνωση. Οποιαδήποτε περαιτέρω απόπειρα κάνετε, θα προστεθεί στα προβλήματα που έχει ήδη ο δίσκος και θα μειώσετε τον αριθμό των ανακτήσιμων δεδομένων. Στο εργαστήριο της η Northwind χρησιμοποιεί ακριβά εργαλεία κλωνοποίησης τα οποία έχουν την δυνατότητα να παρακάμψουν τα κατεστραμμένα τμήματα της επιφάνειας και να διαβάσουν τα υγιή δεδομένα. Αυτή είναι συνήθως η μόνη μέθοδος μέσω της οποίας είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από δίσκους Seagate.

Μπορείτε να ανατρέξετε σε όλα τα Seagate μοντέλα σκληρών δίσκων από τα οποία έχουμε ανακτήσει αρχεία στα εργαστήρια της Northwind Data Recovery στην Αθήνα και στα εργαστήρια της Northwind Data Recovery στην Θεσσαλονίκη.

Find us

Official Blog of Northwind data recovery

ανακτηση δεδομενων clean room northwind data recovery

ηχος χαλασμενου σκληρου δισκου

Συχνές Ερωτήσεις

  • για Σκληρούς Δίσκους >

    Συχνές ερωτήσεις για την ανάκτηση δεδομένων σκληρών δίσκων Ο δίσκος μου χτύπησε!! Τι να κάνω? Αν διαπιστώσετε πρόβλημα στο μέσο Read More
  • για συστήματα RAID >

    Συχνές ερωτήσεις για την ανάκτηση δεδομένων συστημάτων RAID Το σύστημα RAID / NAS Box σταμάτησε να λειτουργεί. Τι να κάνω? Αν Read More
  • για USB & Memory Stick >

    Συχνές Ερωτήσεις USB & Memory Stick Το USB Stick δεν αναγνωρίζεται. Τι να κάνω? Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που Read More
  • 1